Tisková zpráva | Suri varuje

Suri.cz / Média  / Tisková zpráva | Suri varuje

Tisková zpráva | Suri varuje

Suri varuje: I běžný úraz může přijít lyžaře na statisíce

Pojistná služba Suri v souvislosti s aktuální vážnou nehodou české lyžařky v rakouských Alpách varuje, že samotnou nešťastnou událostí podobné nehody nekončí. Nemalé náklady na zásah záchranářů bývají po zahraničních turistech následně vymáhány.

Vážné zranění české lyžařky opět vyvolává otázku, kolik stojí záchranná operace a kdo nese její náklady. Zjednodušeně lze říci, že náklady jdou na vrub poškozeného, v případě, že je dotyčný pojištěn, tak za danou pojišťovnou. Pokud dojde k největší tragédii, tedy ke smrtelnému úrazu, potom pokud dotyčný nebyl pojištěn, mohou být náklady spojené se záchranou vymáhány v rámci dědického řízení.

Ceny zásahu horské služby, stejně jako s tím spojený transport, se nijak zásadně neliší, ať už se český turista zraní v Tatrách, a nebo v rakouských Alpách. Cena transportu zraněného záleží jednak odkud a kam je zraněný přepravován a také, jak závažné je jeho poranění. Cena lehkého zranění s přepravou z Tater do Brna vyjde na zhruba 15-20 000 Kč. Je-li ale nutné při závažnějším poranění použít leteckou ambulanci či transport, pohybuje se cena zásahu kolem 250 – 300 000 Kč, tedy na více než desetinásobku! „Ceny v Rakousku se pohybují obdobně jako ve Slovensku, tj. od svozu ze sjezdovky za cca 50 €, přes vyhledávací akci v ceně kolem 2000-3000 €, až po využití vrtulníku za 1500-5000 €,“ říká Pavel Jechort, ředitel Suri.

Pokud je však potřeba v zahraničí řešit vážnější poranění, ceny rapidně rostou. Cena za ošetření komplikované zlomeniny se může vyšplhat na statisíce, úraz hlavy či páteře i na milion korun.

Bohužel i nejtragičtější moment, kdy dojde k nejhoršímu a zraněnému už není pomoci, je spojen s nemalými náklady. Transport ostatků z Rakouska vyjde na zhruba 60 000 Kč, ze slovenských hor pak s ohledem na vzdálenost na zhruba 90 000 Kč.

S úrazy v zahraničí jsou však často spojeny ještě náklady plynoucí z odpovědnosti za škodu, tedy třeba tím, že lyžař srazí dalšího lyžaře a způsobí mu zranění. Ze statistik společností Slavia a Global Assistance vyplývá, že meziročně roste počet těchto nárokovaných odškodnění o zhruba 50 %. „Podle statistik zranění zahraničního lyžaře vychází na půl až 2,5 milionu korun,“ říká Pavel Jechort.

Na základě analýzy současného stavu přišla Suri na začátku letošní zimní sezóny se speciálním pojištěním, které je šité na míru právě českým lyžařům a snowboardistům mířícím do zahraničí – Suri hory. Pojištění komplexně řeší nepříjemnosti českých turistů mířících v zimě do zahraničních hor a zahrnuje v sobě vysoké limity pro léčebné výlohy (až do výše 5 mil. Kč), pojištění odpovědnosti (až do výše 3 mil. Kč), ale také úhrady zásahu horské služby, zničeného či ukradeného vybavení včetně možnosti vypůjčit si na místě náhradní vybavení, odtah nepojízdného auta do České republiky a zapůjčení náhradního vozidla po dobu dovolené a k tomu všemu nepřetržité asistenční služby.