Tisková zpráva | Skoro třetina dronů „nepřežije“

Suri.cz / Aktuality  / Tisková zpráva | Skoro třetina dronů „nepřežije“
Suri dron

Tisková zpráva | Skoro třetina dronů „nepřežije“

Praha, 9. dubna 2018

Během prvního roku fungování speciálního pojištění dronů od Suri zhruba 30 % pojistníků nahlásilo pojistnou událost. Drtivá většina hlásila poničení svého stroje.

Na základě poznatků z ročního fungování on-line pojištění dronů, které touto cestou jako první na českém trhu začala nabízet služba Suri, je možné konstatovat, že nejčastěji sjednávají pojištění majitelé dronů v pořizovací ceně okolo 20 tisíc korun, výjimkou ale nejsou ani profesionální drony, jejichž cena se pohybuje v řádu statisíců. V součtu lehce převládají drony používané ke komerčním účelům, u nichž zákon vyžaduje registraci u Úřadu pro civilní letectví a tedy i sjednání povinného ručení.

Že se ale pojištění vyplatí každému majiteli dronu, dokládá podíl pojistných událostí k počtu sjednaných smluv: nějakou pojistnou událost nahlásilo zhruba 30 % majitelů dronů.

„Z hlediska plnění jednoznačně převažovaly škody z oblasti havarijního pojištění, tedy poničení vlastního stroje. Typická nehoda je spojena s vysazením vrtule, nebo špatnou pilotáží, dron se pak zřítí a roztříští se. Tyto pojistné události tvoří asi 80 % škod,“ říká Pavel Jechort, ředitel Suri a dodává: „Pozitivní zprávou je, že v případě pojištění odpovědnosti, tedy při náhradě škody, kterou způsobí například padající dron, zatím v České republice nebyly zaznamenány větší škodné události, vyjma pár pádů na auta a domy. To ovšem neznamená, že se nemůže stát fatální škoda. Stačí si jen představit, co asi může způsobit nekontrolovaný pád dronu o váze pěti kilogramů na luxusní vůz.“

Někteří lidé se mylně domnívají, že jejich nešikovnost kryje tzv. pojistka na blbost, tedy pojištění odpovědnosti, které mají sjednané v rámci pojištění domácnosti. Jenže tyto pojistky mají v drtivé většině případů podobné incidenty ve výlukách, a pokud by i pojišťovna přiznala pojistné plnění, s největší pravděpodobností by bylo zcela nedostatečné. Naopak speciální pojištění odpovědnosti dronů od Suri kryje škody až do výše zhruba 25 milionů korun.

S ohledem na vysokou míru pravděpodobnosti pojistné události se dá říct, že vlastnictví a provozování dronů patří z hlediska pojištění k jedněm z nejrizikovějších oblastí. Tomu pak odpovídá i výše pojistky, ani tak se ale s ohledem na riziko nejedná o žádné závratné částky. Například pojištění jednoho z levných modelů DJI Phantom 3 v ceně zhruba 15 tisíc korun vyjde zhruba na desetinu této částky, tedy asi 1500 Kč na rok, naopak jeden z dražších modelů, profesionální DJI Inspire 2, jehož pořizovací cena se blíží hranici 200 tisíc korun, lze pojistit zhruba za 20 tisíc korun na rok.

A jaké jsou nejpodivnější nehody? „Dosavadní praxe ukazuje, že mezi nejkurióznější ale přitom poměrně obvyklé nehody patří ty, kdy zmizí celý dron, tedy kdy uletí a už se nenajde,“ poznamenává Pavel Jechort.

O Suri

Online služba Suri vyhledává, porovnává a doporučuje svým zákazníkům nejvýhodnější pojišťovací a finanční produkty na trhu. Uzavřené smlouvy reviduje a neustále porovnává s ostatními nabídkami na trhu. Suri provází zákazníka celým procesem od výběru, přes uzavření smlouvy až po likvidaci pojistné události.

Blanka Mikulová
Marketing Manager